Samling:18:30
2-2 i sista seriematchen mot Bele Barkarby
2019-09-28 10:03
Frans Gabro, tvåmålsskytt, Kamran Nosrati, lagkapten, Jannis Pappas och Anders Blomqvist, tränare i resp lag
Spånga hade en liten chans till direktavancemang upp till trean om Sollentuna skulle slagit serieledaren Järfälla, samtidigt som Spångas skulle vinna över Bele på Veddestavallen. Allt eftersom rapporter inkom från Järfällavallen, där Järfälla ett tag ledde med 3-0, reducerades vår match till ett mer normalt derby, där Bele till slut kvitterade på stopptid.
Det var inte bara ett hugskott med Sollentunaseger, laget skulle ha behövt tre poäng för att förhindra nerflyttning, men så blev det alltså inte, man förlorade till slut med 2-4 ocgh få ta nya tag i femman..

Det blev alltså ett normalt västerortsderby, lagen har täta kopplingar till varandra, Beles tränare Anders Blomqvist tränade tidigare Spånga och flera spelare har spelat i Spånga, bland andra Kevin SSenoga som hela tiden oroade Spångas högerbackar, först Bigge Khan och sedan den mycket större Christoffer Jönsson.

Normalt var även större bollinnehav för Spånga i första halvlek, med bra bredd på anfallen och många bra "stridsparskombinationer" med Wilondja Fataki, Bryan Chantera, Emil Gabro och Frans Gabro inblandade.

Spånga fick dock ge upp mittfältet, laget blev utdraget, "långt" och slog mest passningar uppåt mot Frans, utan att komma till avslut, bollarna stoppades av Bele Barkarbys kompakta försvar och hemmalaget hade även oroande kontringar.

- Både Spånga och Bele Barkarby började avvaktande, säger Spångas assisterande tränare Micke Wallman, med lågt tempo, segt och med ett hemmalag som ägde mittfältet, Spånga kändes inte samspelt och skapade inte många chanser till mål.

I början av andra halvlek vände spelet, Bele blev mer aktivt och tog över spelet, medan Spånga borrade ner huvudet i gräsmattan och mest sprang individuellt. I den 58 minuten hade dock Spånga en hörna som resulterade i en rejäl målchans, hemmalagets keeper kunde dock plocka upp bollen.

Istället var det BB:s toppforward Jurijs Krivoseja som skarvnickade in en hörna i matchens 60 minut, inte helt orättvist i detta läge. Under de 15 minuterna därefter kunde vi notera flera Bele-chanser, bland annat ett skott i stolpen, 2-0 kändes närmare än 1-1 i detta skede av matchen.

Spånga visade dock återigen upp sin starka lagmoral, Markus Blomquist tog sig fram på högerkanten i den 75 minuten och fälldes i Beles straffområde, domaren Kristian Marosi tvekade inte att blåsa straff och Frans Gabro slog straffen hårt i mål till höger om målvakten Fabian Lundqvist till 1-1.

Fortsatt lagmoral och fem minuter senare passade Markus ner på högerkanten till Oumar Traore som passade in till Frans som gav Spånga ledningen med ett skott från inre boxen, 1-2.

- I början av andra fortsatte samma mönster som i första, även om tempot och intensiteten successivt drogs upp,  Bele hade dock mer spring och första målet kändes rättvist, fortsätter Micke. men vi vaknade upp efter straffen och vårt ledningsmål var snyggt, med ett riktig bra passningsspel fram till avslut.

Det blev en hetsig och stressig avslutning på matchen och, tyvärr återigen, Spånga kunde inte rensa och hålla tätt då Bele Barkarbys Elias Sandell, kvitterade till 2-2 i den 93 matchminuten, även här från inre boxen.

- Det kände surt att släppa in kvitteringen med 30 sekunder kvar av matchen, säger Micke. Men vi ska vara glada för en pinne i protokollet.

Ett typiskt derby med andra ord och kanske ett rättvist resultat sett till hela matchförloppet. Från omgången i övrigt är det en match som sticker ut, Bollstanäs vann med hela 14-1 i en betydelselös match. Husby klarar dock kontrakten, medan Sollentuna och Hässelby får spela i femman säsongen 2020.

Vi gratulerar FC Järfälla till seriesegern, laget har över tiden gjort gedigna matcher och tabellen ljuger aldrig: Järfälla ha gjort flest mål och släppt i minst antal mål, sett över alla 22 omgångarna. De är värdiga vinnare!

För Spånga väntar nu kvalspel i en fyralags enkelserie. Dessförinnan, på söndag kl 12, spelas på Gotland ett förkval mellan Uppsala-Kurd och Levide IF, segraren blir direkt klar för division tre och förloraren går in i vår kvalgrupp.

Övriga lag är Håbo FF och Vaksala SK, från Uppsala som placerade sig som nia i div 3 Norra Svealand.

Vaksala och bästa div-fyralag får två hemmamatcher, som reglerna ser ut så verkar laget från förkvalet få två hemmamatcher. Exakt spelschema kommer att kungöras av Stockholms Fotbollförbund den 30 september eller 1 oktober.  Well keep you posted!

-  Nu väntar en bra träningsvecka och vi kommer att gå in för att vinna kvalspelet: med hela 18 matcher utan förlust känner vi att laget är fullt "värdigt" att spela i division tre framöver. Spånga kommer att göra allt för att kvalificera sig till trean, avslutar Micke Wallman