SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Spånga IS FK
- Ett sätt att utvecklas, ett sätt att umgås

Möt Aida och Lea - två av föreningens ca 350 ledare
2020-05-22 13:50
Att få vara ledare och träffa barnen är något jag genuint ser framemot varje vecka
Aida och Lea är överens. Det bästa med att vara fotbollsledare är att få träffa alla barn och ha kul tillsammans med dem. Men samtidigt handlar det om att ta del av spelarnas fotbollsutveckling och få lära ut något som de själva brinner för.
Det är tredje året i rad som Aida och Lea är med och hälsar en ny omgång knattespelare välkomna till Spånga Fotboll. Varje år ger Spånga Fotboll ett trettiotal spelare i föreningen möjligheten att utvecklas i sin ledarroll. Både genom internutbildning och praktik på fotbollsskolor och camper. 

Vi passade på att ställa några frågor efter ett härligt fotbollspass på Gläntans BP där ledarna själva gjorde sina första träningspass som knattespelare.

Vad skulle ni säga att ni tar med er från att vara ledare?
Båda ledarna är överens om hur fantastiskt kul det är att få se utvecklingen barnen gör. Inte bara fotbollskunskaper utan hur gruppen utvecklas och hur man ser hur individer växer från vecka till vecka. 

Men det handlar också om insikter kring själva tränarrollen.
"Tack vare att jag varit tränare för knattar under tre års tid har jag fått en bredare förståelse för att det krävs tid och arbete bakom tränarrollen och fått lära mig mer om ledarskap, säger Lea. 

Aida fyller i, jag har insett vilken utmaning det är att vara tränare, planeringen inför övningarna, tålamodet och att vara en förebild för barnen. Det är något jag tar med mig när jag senare går på mina träningar och uppskattar jobbet mina tränare faktiskt lägger ner på mig och mitt lag.

Vad är då den viktigaste uppgiften som ledare?
"Jag skulle säga att min viktigaste uppgift som tränare är att se till att alla har kul på träningen, få alla delaktiga och sprida budskapet att fotboll ska vara roligt. När barnen kommer tillbaks inför en ny vecka och ser fram emot träningarna känner jag att jag har lyckats", berättar Lea

Milou, ordförande för Spånga Fotboll är stolt över insatsen som knatteledarna gör varje vecka. Som ledare är de den första kontakten som knattespelarna har med föreningen. Med det kommer en viktig roll att hälsa barnen välkomna till spångafamiljen och få dem att älska fotboll och vilja vara en del av föreningen. Hon fortsätter, många påstår att ungdomar är framtidens ledare. I Spånga Fotboll vet vi att de är fantastiska ledare här och nu. 

Det visar inte minst statistiken på den höga andel av barnen som deltar i knatteskolan som fortsätter och blir en del av verksamheten när föreningen bildar nya lag. Men också den uppskattning som både föräldrar och spelare ger till ledarna varje vecka.

Hur måste man då vara som ledare för att lyckas?
Lea beskriver sin ledarstil som positiv, uppmuntrande, men samtidigt ansvarstagande. Aida håller med och beskriver balansgången mellan att vara bestämd men ändå rolig: "Jag tycker det är viktigt att bygga upp en kompisrelation med barnen där du visar intresse för dem och deras liv t.ex. fråga en så enkel fråga som vad de gjort på förskolan. Samtidigt måste man vara bekväm med att säga ifrån om någon inte lyssnar eller gör som de ska.

Lea och Aida skickar med sina tre bästa tips för att lyckas som ledare: 
  • Att lyssna på barnen och vad de tycker är roligt. Att man har en träningsplanering men att man lyssnar och bygger in övningar som barnen uppskattar. 
  • Att kunna anpassa sina instruktioner till olika spelare.
  • Att få alla spelarna att känna sig sedda varje träning

Tack Lea och Aida och lycka till med ledarrollen under året!


Nyhetsarkiv
LEDARUTVECKLING!2024-02-26 16:32
Spelformsmöte 20122024-02-12 13:30
Info om fotbollshallen!2023-07-24 13:31
Scam-mail 2023-04-12 11:19
Julstängt på kansliet 2021-12-21 21:30
Årets sista hemmamatch2021-11-13 14:43
Tränare sökes2020-07-03 07:17
UTBILDNINGSVECKAN 20182018-10-08 06:57
2018-08-09 20:12
Damlagets vårsäsong2018-06-26 13:06
 
Ansök om medlemskap
Webshop
Våra sponsorer
Stötta Spånga Fotboll
Idrottsliga samarbeten