SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Spånga IS FK
- Ett sätt att utvecklas, ett sätt att umgås

Milou - vad har hänt i föreningen sen du blev ordförande 2011?
2018-05-14 06:30
  • Vilka är det egentligen som leder föreningen?
  • Hur går det med de fokusområden som vi medlemmar bestämde på årsmötet?
  • Hur ser styrelsen på föreningen idag och i framtiden?
Sist ut i vår intervjuserie med styrelsen är ordförande Milou Werth
Hej Milou, du är född och uppvuxen i Skåne. Hur hamnade du som ordförande i en fotbollsklubb i Spånga?
Jag har varit engagerad som ledare och ledamot inom fotbollen sen jag var 16år så det va självklart att hitta en förening att engagera mig i när jag flyttade till Stockholm. Det var ett jobb på Riksidrottsförbundet som lockade mig hit och där jag jobbar idag med förändringsledning som ett stöd till idrottsförbunden i deras utvecklingsarbeten kring idrott och organisation. 

När jag träffade på Spånga IS Fotboll 2007 var det en gammal anrik förening som hade gått i stå. Det handlade mycket om konflikthanterande, lösa saker för stunden utan en långsiktig idé och strategi om vart vi var på väg och ekonomin var usel. Det fanns ett stort missnöje bland både spelare, ledare, föräldrar och styrelse men man ville skapa förändring. Det var en kittlande utmaning att få vara en del i att lösa utmaningarna som jag inte kunde säga nej till. 

Vilka är de största förändringarna som du ser under de år du följt föreningen?
Det har varit en massa förändringar men Spångamodellen är kanske det största resultatet från det utvecklingsarbete som vi drog igång 2008. 

Den är inte bara ett dokument utan ett förhållningssätt för hur vi ser att man på bästa sätt bedriver fotbollsutbildning utifrån spelarnas bästa. Modellen utgår från vad vi som förening har för värderingar, vilken typ av förening vi vill vara och visionen för vart vi ska och ger oss svaret på hur vi ska bedriva spelarutbildning för att leva upp till det.

Du är ansvarig för två fokusområden. Berätta mer om det och vad det är ni ska göra under 2018.  
Hasse och Micke jobbar med att göra verklighet av Spångamodellen för senior- och juniorverksamheten och min uppgift är att göra det samma fast för de nivåer som är för barn- och ungdomsfotbollen.  

Ledarteamen runt varje träningsgrupp är de som har störst inflytande på att alla spelare får en trygg, rolig och utvecklande fotbollsverksamhet. Det är inte alltid en enkel roll att vara ideell ledare och sätta sig in i allt. Därför kommer mycket av arbetet som vi i styrelsen och våra fotbollskonsulenter på kansliet jobbar med att handla om att bygga upp stödfunktioner och verktyg för just ledarteamen. 

Exempel på några av de saker som är gjorda och som vi kommer bygga vidare på är Spelarutvecklare som finns som stöd och bollplank för ledarna, mallar och stöd för säsongsplanering för att få en långsiktig utbildningsplan och utbildningsveckan för alla ledare där vi fokuserar på att lära oss mer kring både teori och praktik.
 
En annan sak vi gjorde under 2017 var att göra om tjänsterna och skapa två fotbollskonsulenttjänster på kansliet för att på ett bättre sätt kunna jobba med stöd till lagverksamheten. Eftersom vi har ett kansli med anställd personal så är styrelsen arbetsgivare. Jag har huvudansvaret för personalfrågor och arbetsledning.  Vår målbild är att Spångas kansli ska vara en attraktiv arbetsplats med professionell personal och arbetssätt. För mig handlar det om arbetsledning och regelbundna träffar så att kansli och styrelse ska driva arbetet tillsammans i samma riktning. 

I mars i år tog du emot förtjänsttecken i silver för 20 år av ideellt arbete inom Svensk Fotboll. Hur känns det?
Det va så klart en härlig överraskning att få ta emot en sån typ av uppskattning. Det har varit både roliga och utvecklande år. Tänker på alla människor jag haft möjlighet att träffa och som jag har fått lära mig så mycket av om både fotboll, förening och livet. Men så klart alla olika uppdrag jag haft som tex gett mig möjlighet att varit tränare för ungdoms- och seniorlag, jobbat med föreningsutveckling som ledamot i Svenska fotbollförbundet, gett stöd till ledare som anställd på ett föreningskansli, funnits med i arbetsgrupper kring tex fotbollsutveckling och hanterat föreningsekonomi.  

Att få vara med och utveckla idrott och föreningsliv är det jag brinner för.

Vad är det som gör att du fortsätter engagera dig i Spånga IS Fotboll? 
Först och främst är det fantastiskt att få vara en del av gemenskapen i Spångafamiljen. Som fotbollsförening bidrar vi på många olika sätt till att ge människor glädje, gemenskap och utveckling och jag vill vara med och ge så många som möjligt chansen att få vara en del av det. 

Sen ger det en enorm energi och lust att jobba vidare när man kan se hur hårt arbete har gett resultat sen 2008. Vi är idag en välmående förening där alla stora och små förändringar som vi genomfört varit rätt steg på vägen. Det finns alltid frågor att jobba vidare med och saker att fortsätta förbättra och det där ständiga strävandet är en av de saker som triggar engagemanget hos mig. 

När du i december 2018 tittar tillbaka på året som gått, vad vill du då kunna vara mest stolt över att ha bidragit till för föreningen? 
Att vi ser resultat av att alla följer Spångamodellen och att vi stolt kan visa upp att vi bedriver en riktigt bra fotbollsutbildning för alla spelare hela vägen från knattefotbollsskolan till seniorverksamheten. 


Nyhetsarkiv
LEDARUTVECKLING!2024-02-26 16:32
Spelformsmöte 20122024-02-12 13:30
Info om fotbollshallen!2023-07-24 13:31
Scam-mail 2023-04-12 11:19
Julstängt på kansliet 2021-12-21 21:30
Årets sista hemmamatch2021-11-13 14:43
Tränare sökes2020-07-03 07:17
UTBILDNINGSVECKAN 20182018-10-08 06:57
2018-08-09 20:12
Damlagets vårsäsong2018-06-26 13:06
 
Ansök om medlemskap
Webshop
Våra sponsorer
Stötta Spånga Fotboll
Idrottsliga samarbeten