SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Spånga IS FK
- Ett sätt att utvecklas, ett sätt att umgås

Jonas - hur bidrar kassören till att utveckla fotbollsverksamheten?
2018-05-07 06:17
  • Vilka är det egentligen som leder föreningen?
  • Hur går det med de fokusområden som vi medlemmar bestämde på årsmötet?
  • Hur ser styrelsen på föreningen idag och i framtiden?
Här kommer den femte av sex intervjuer med styrelsen där ni denna gång får lära känna Jonas Åkesson som är föreningens kassör. 
Hej Jonas,
din roll är att vara föreningens kassör och du har uppgiften att ta det övergripande ansvaret för de ekonomiska frågorna i föreningen. Men vem är du?
Som för de flesta andra blev jag medlem och tränare när barnen började spela fotboll. Det är över 10 år sedan nu. Jag har två söner varav den ena spelar fotboll i P03 där jag är lagledare. Jag jobbar till vardags som ekonom på Vattenfall och tid hemma spenderar jag gärna med att påta i trädgården.

Vilka kunskaper och erfarenheter är det som du tar med dig in och bidrar med till styrelsearbetet? 
Spånga IS Fotboll har en omsättning på ca 4 miljoner kronor årligen. Det betyder att vi behöver samma ekonomisk hantering som ett mindre företag. Här ser jag att min bakgrund som ekonom blir viktig för att vi både ska kunna jobba strategiskt med den ekonomiska ledningen men också se till att ha rutiner som säkerställer att vi följer lagar och regler och har struktur och kontroll på den ekonomiska hanteringen.

Till det ser jag att min erfarenhet från att ha varit medlem och ledare i föreningen bidrar till att kunna sätta pengar i relation till fotbollsverksamheten. Det är inte bara siffror, att ta hand om föreningens ekonomi handlar om att bidra till att ge förutsättningar och utveckla fotbollsverksamheten.

Hur ser målbilden ut för föreningens ekonomi? Vad kommer ni i styrelsen att arbeta med under året? 
Målbilden är att skapa rätt ekonomiska förutsättningar för att kunna genomföra utveckling som framgår i Spångamodellen. Ska vi kunna bedriva verksamheten som vi vill så är intäkter en förutsättning för den utvecklingen. Idag är ca 1/3 av föreningens intäkter från medlems- och spelaravgifter, ca 1/3 kommer från statliga och kommunala bidrag och ca 1/3 kommer från sponsorer och aktiviteter tex våra fotbollsskolor, caféverksamhet och cuper. Det finns en stor potential att utveckla det sista området och öka intäkterna. Här har Maria i tidigare beskrivit arbetsgruppen som jobbar med just de här frågorna, där jag också ingår.

Sen måste vi så klart fortsatt förvalta de ekonomiska resurser vi har idag på ett bra sätt. Vi har ju Charlott som anställd ekonomiadministratör på kansliet. Så min roll är inte att göra det dagliga ekonomiska arbetet men däremot att följa upp, vara bollplank och ta de strategiska ekonomiska frågorna.

Vad är det som gör att du väljer att fortsätta engagera dig i Spånga IS Fotboll? 
Min drivkraft är att vara med och bidra till Spångafamiljen och helheten i föreningen för att skapa en bra verksamhet för ungdomar. 

Spångamodellen är den enskilt största förändringen som har skett under min tid i föreningen som bidrar till att just en bra verksamhet för ungdomar. Och att vi tydligare blir Spångafamiljen som en helhet och inte enskilda lag. Spångamodellen ger oss en långsikt tydlig verksamhet som förhoppningsvis får många att stanna kvar i föreningen som aktiv eller ledare. 

När du i december 2018 tittar tillbaka på året som gått, vad vill du då kunna vara mest stolt över att ha bidragit till för föreningen? 
Den är enkelt - att vi ökat intäkterna i föreningen så att vi har bättre förutsättningar att utveckla verksamheten och skapa bättre förutsättningar för våra lag.Nyhetsarkiv
LEDARUTVECKLING!2024-02-26 16:32
Spelformsmöte 20122024-02-12 13:30
Info om fotbollshallen!2023-07-24 13:31
Scam-mail 2023-04-12 11:19
Julstängt på kansliet 2021-12-21 21:30
Årets sista hemmamatch2021-11-13 14:43
Tränare sökes2020-07-03 07:17
UTBILDNINGSVECKAN 20182018-10-08 06:57
2018-08-09 20:12
Damlagets vårsäsong2018-06-26 13:06
 
Ansök om medlemskap
Webshop
Våra sponsorer
Stötta Spånga Fotboll
Idrottsliga samarbeten