SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Spånga IS FK
- Ett sätt att utvecklas, ett sätt att umgås

Individuella utvecklingsplaner – verktyg för spelarutveckling 
2023-03-28 07:00
Spelare Ludwig Callebro och tränare Aron Sandén genomför vårens utvecklingssamtal

Ett viktigt redskap för spelarnas fotbollsutbildning är individuella utvecklingsplaner (IUP). Under våren lanserade Spånga Fotboll ett nytt stödmaterial för ledare och spelare för att ta nästa steg i arbetet. Vi ställde tre frågor till föreningens Fotbollsutvecklare Ben Åsberg Cronshaw för att få veta mer om konceptet.

Hej Ben, varför inför Spånga Fotboll ett mer systematiskt arbete med individuella utvecklingsplaner?
Jo det är ganska enkelt. I Spångamodellen sätter vi spelarens långsiktiga fotbollsutbildning och individuella utveckling i centrum. Fotboll är en lagsport men den består av individer som både tillsamman men också var och en ska få ta del av en långsiktig spelarutbildning i linje med vår spelarutbildningsplan. Det är då den individuella utvecklingsplanen (IUP) blir ett viktigt verktyg för att bli mer konkret kring varje spelares fotbollsutbildning.

 

Vad innebär arbetet med individuell utvecklingsplan?
Det vi inför nu är en pusselbit i våra arbetssätt för hur man jobbar med individuell spelarutbildning. Arbetet med IUP är flera olika delar för att underlätta för ledarteamen. Det är en mall för att beskriva spelarens nuläge, målbild och utvecklingsinsatser, det är ett verktyg för hur vi genomför spelarutvecklingssamtal och ger feedback och det är ett stöd för ledarteamen hur de omsätter spelarnas önskemål och behov i fotbollsverksamheten.

 

För spelaren ger arbetet med IUP:n en bättre förståelse för sin egen fysiska, psykologiska, sociala, tekniska och taktiska utveckling och var man har sina styrkor och förbättringsområden. Den hjälper spelaren att uttrycka sina egna mål för sin fotbollsutbildning på lång sikt men också bryta ner det i delmål att uppnå längs vägen. Och så klart bidrar den till kommunikation mellan spelaren och ledarteamet kring vad spelaren behöver göra för att ta nästa steg i sin spelarutbildning.  

 

För föräldrar blir det en chans att höra sitt barns mål och egna tankar kring sin fotbollsutbildning, att få en bredare förståelse för var deras barn just nu befinner sig i sin utveckling och vad spelaren och ledarteamet kommer att fokusera på under säsongen. 

 

För ledarteamet är det en möjlighet att få en bättre förståelse för individens behov och önskemål, att bli än tydligare i sin spelaranalys och beskrivning av var spelaren befinner sig i sin utvecklingsresa och skapa en regelbunden dialog där man pratar om var spelaren befinner sig och kan ge feedback och coachning under hela säsongen. Det kommer också att fungera som en långsiktig dokumentation av spelarens utveckling för ledarteamet att följa och som en guide om det tillkommer nya tränare som behöver lära känna och förstå varje individ i laget. 

 

Vad händer nu och hur kommer vi igång?
Vi kommer att starta arbetet med fokus på spelare från 13år till senior. Under mars har ledarteamen fått en introduktion i arbetssättet och verktygen. Nästa steg är att de under vårsäsongen kommer att genomföra en första IUP med alla spelare och uppföljning under året.

 

För mig som Fotbollsutvecklare innebär arbetet både att ge stöd till ledarteamen och följa upp och utvärdera hur arbetssättet fungerar. Men också att fortsätta utveckla och skapa en åldersanpassad IUP för spelare i spelformerna 5v5 och 7v7.  

 

 

Tack Ben för pratstunden. Vi ser fram emot att följa arbetet med IUP och hur det kommer stärka spelarutbildningen i Spånga Fotboll ytterligare.


Nyhetsarkiv
LEDARUTVECKLING!2024-02-26 16:32
Spelformsmöte 20122024-02-12 13:30
Info om fotbollshallen!2023-07-24 13:31
Scam-mail 2023-04-12 11:19
Julstängt på kansliet 2021-12-21 21:30
Årets sista hemmamatch2021-11-13 14:43
Tränare sökes2020-07-03 07:17
UTBILDNINGSVECKAN 20182018-10-08 06:57
2018-08-09 20:12
Damlagets vårsäsong2018-06-26 13:06
 
Ansök om medlemskap
Webshop
Våra sponsorer
Stötta Spånga Fotboll
Idrottsliga samarbeten