SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Spånga IS FK
- Ett sätt att utvecklas, ett sätt att umgås
Herr

Spånga IS FK
2 - 0
Märsta IK
Spånga IS FK2 - 0Märsta IK

  INFORMATION
  REFERAT

Matchstart:sön 08 oktober, 13:00
Plats:Spånga IP 1
Tävling:
Matchnummer: 000084128
Samling:11:30
Säker seger i sista seriematchen
2023-10-07 12:31

Fler bilder (+4) >>

Spångas herrar hade inga problem med att besegra Märsta IK i sista matchen för säsongen på ett blåsigt, men soligt, Spånga IP. Vinst med 2-0 efter mål av Arvid Carlsson och Frans Gabro, den senare tillbaks efter ett längre skadeavbrott.

 

 

Matchen inleddes med en tyst minut för att hedra herrlagets materialförvaltare Börje Källsten som avled i förra veckan.

 

Så här års brukar avstängningar och framförallt skador brandskatta lag i division 3, vilket inte minst Spånga fått erfara, när man tidigare år på slutet tvingats starta med mer oerfarna och ofta yngre spelare.

 

Märsta har i år en ung trupp, på söndagen var åtta av startspelarna 21 år eller yngre, bara tre låg i intervallet 24-29 år. Spånga å sin sida hade vid start sex spelare i det yngre intervallet, och fem i det äldre intervallet. Äldst var Keivan Keshavarz och Zalif Sener, bägge 32 år gamla.

Ingen av de elva var "nybörjare" på plan, samtliga har spelat ett stort antal matcher, oftast från start.

 

Kanske är detta den främsta framgångsfaktorn med 2023 års lagbygge för Spångas herrlag, tränaren Serkan Görgülü har lyckats att mixa äldre, mer erfarna spelare med yngre talanger, som dessutom fått gott om speltid.

 

- Det som gör mig mest glad är att alla spelare i laget oavsett ålder har utvecklats mycket, säger Serkan. Vi har Ludde, Arvid, Gustav och Albin som är egna produkter, de har spelat mycket och utvecklats väl under året. Vi har Leon, nyss fyllda 18,  som har blivit en jätte i backlinjen. Sedan har vi Bryan i "mellanåldern" på 25 år, han har utvecklats till en mycket jämn och stabil spelare och har varit viktig för oss.

 

Leon Ekengren, "jätten", fick efter matchen pris som bäste spelare i Spånga, utvald av tävlingsledningen, inklusive speakern Lasse Sandberg.

 

Tillbaks till matchen, den spelades i soligt men ganska kyligt väder. Mest påverkande var blåsten, en stark nordan ven över Spånga IP:s fortfarande spelbara gräsmatta. Spånga valde efter slantsingling att utnyttja medvinden i första halvlek.

 

Trots motvinden inledde Märstas unga spelare offensivt, de ägde spelet de första tio minuterna, medan Spånga var mer avvaktande. Ett mönster som ofta gällt i lagets inledningar, kanske för att "känna" på motståndarna.

 

Kvarten in i matchen tog Spånga över alltmer och lyckades med bra spelkombinationer, ofta med instick från kanterna mot Spångas frontmän Kahin Dahin och Arvid Carlsson, bägge kvalande in i den yngre delen av startelvan.

 

Det dröjde dock till knappa halvtimmen spelad när Bryan Chantera drev en boll ner till Märstas kortlinje, slog en passning in till straffpunkten och efter lite lokalt flipperspel kom bollen ut till just Arvid som sköt ett hårt skott i mål bredvid Märstas målvakt Daniel Wennberg till 1-0. Genom målet går Arvid upp till ledningen av Spångas interna skytteliga på 8 gjorda mål.

 

Fortsatt Spångadominans medan Märsta fick backa hem under resten av första halvlek.

 

Trenden fortsatte i andra halvlek, även om Märsta försökte sticka in bollar bakom Leon med flera i backlinjen. De kom bara till ett farligt avslut i andra halvlek, Spångas målvakt Erik Lissel fångade dock ett avslutande skott från närdistans.

 

Kvarten kvar av matchen byttes bland andra Frans Gabro in, en Spångaveteran som är åter efter en längre skadeperiod med dubbla korsbandsskador. Han tackade för förtroendet genom att i den 85 minuten chippa bollen i mål över en liggande Daniel till 2-0.

 

Inga fler mål, matchen slutade alltså med Spångaseger i en av årets bästa prestationer. Calvin Almeida Yarjah utsågs till bäste spelare i Märsta, främst för sina offensiva försök på vänsterkanten.

 

-  Vi avslutar säsongen på ett mycket fint sätt och hedrade vår bortgångne materialare på bästa möjliga vis genom segern. Bortsett ifrån första tio minuterna så dominerade vi matchen. Laget spelade snabb och fin fotboll och resultatet kunde varit större än två mål. Kul att Frans efter två års frånvaro fick göra comeback, han avgjorde matchen med sitt läckra lobbmål.

 

Genom segern behåller Spånga fjärdeplatsen i division 3 Norra Svealand. Bland övriga matcher i sista omgången kan noteras att Gamla Upsala höll undan på den övre kvalplatsen genom seger mot Fanna, som istället får kvala neråt efter att IK Frej tagit sig över det nedre kvalstrecket. Rinkeby United får 2024 samla nya krafter i fyran, liksom de bägge Västeråslagen. Extra stort beröm till seriesegrarna Enköpings SK, värdiga vinnare av serien, åtta poäng upp på Gamla Upsala.

 

- Inför säsongen sa vi att lagets skulle komma topp fyra, avslutar Serkan, vilket vi alltså gjorde. Med lite mer marginaler borde vi ha kommit högre upp i tabellen.  Men jag är glad över spelarnas utveckling, det är något vi förhoppningsvis kan bygga vidare på inför nästa säsong i trean.

 

Matchfakta Spånga - Märsta IK
8 oktober 2023 kl 13,  Spånga IP naturgräsplan.  Kylig men solig oktoberdag,  9 grader, stark nordlig vind. Spånga spelade i blå-vitt enligt  4-2-3-1. 
 

 Mv               Erik Lissel
 Backar          Ludwig Callebro, Leon Ekengren, Keivan Keshavarz, Emil Bajra (86)

 Sittande mittfält  Albin Falsen, Zalif Sener (67)

 Off. mittfält  Markus Blomquist, Arvid Carlsson (75), Bryan Chantera (80)
 Forward      Kahin Dahir (75)

Avbytare      Hjalmar Gidgård (mv), Kamal Qurbanov, Amadeus Fröderberg (80),
Gustav Wärn (75), Samuel Svenlén (67), Wilondja Fataki (86); Frans Gabro (75)

 

Mål

1-0, Arvid Carlsson, 27 min
2-0, Frans Gabro, 85 min
 

Bäst i lagen

Märsta Calvin Almeida Yarjah

Spånga Leon Ekengren

 

Min Fotboll

Enögda kommentarer på Min Fotboll, här.

 

Bilder

Fler bilder finns här.

Och Micke Wiklunds samtliga bilder från söndagen kan ses här.


<< Tillbaka

 
 
Ansök om medlemskap
Stötta Spånga Fotboll
Våra sponsorer
Idrottsliga samarbeten