Hur gick det till när du blev medlem i Spånga IS Fotboll?
Som många andra började jag engagera mig för min dotters lag, och tog rollen som ansvarig tränare och även lagledare i F04 under många år. En fantastiskt kul resa som ledde ända fram till att vi inför förra året slog ihop F04 lagen och anlitade en extern tränare, allt enligt Spångamodellen.
För snart 4 år sedan fick jag frågan om jag kunde hjälpa klubben med upphandlingen av ett nytt Leverantör/Återförsäljaravtal för föreningens material. Efter att jag bidrog till det upplägg vi nu har med Adidas och Intersport kontaktade valberedningen mig om ett styrelseuppdrag som jag klev på inför 2016.
Vad betyder begreppet Spångafamiljen för dig?
En gemenskap runt en fotbollsklubb av hög kvalité som är det självklara valet för barn och ungdomar i vårat närområde. Där vi skapat förutsättningarna för en möjlighet till en fantastisk fotbollsresa tillsammans och där riktigt bra fotbollsspelare utvecklas.
Vad är det som gör att du väljer att fortsätta engagera dig i Spånga IS Fotboll?
Möjligheten att kunna påverka och utveckla den fotbollsresa vi ger barn och ungdomar i vårat närområde. Jag tycker också det är en förmån att få använda den kunskap och erfarenhet man byggt upp inom sin professionella karriär för bidra till något som sin lokala fotbollsklubb och som ju är så mycket mer meningsfullt och viktigt.
Vilka kunskaper och erfarenheter är det som du tar med dig in och bidrar med till styrelsearbetet?
Jag är ekonom med många år inom bank och försäkring. Det jag hoppas bidra med i styrelsearbetet är vikten av struktur, ordning och reda, fokus på genomförande, stabil ekonomi som ger oss förutsättningar att förverkliga och utveckla tankarna i Spångamodellen.
Varför är arbetet med Spångamodellen så viktigt?
Arbetet och genomförandet (som ständigt pågår) av Spångamodellen är otroligt viktigt och ger oss ett tankesätt och grund för att utvecklas till en mera modern och sammanhållen klubb. Att vi bygger en verksamhet där vi alla har en samsyn kring hur vi jobbar och fokuserar på utveckling av fotbollskompetens och inte kortsiktiga matchresultat.
När du inte är ideellt engagerad i Spånga IS Fotboll vad gör då du?
Bor med familj i Solhem, stort intresse för film, konst, historia (framförallt Amerikansk) och kultur i allmänhet. Självklart idrottsintresserad, sitter gärna på Friends när AIK spelar.
I styrelsen är du ansvarig för anläggningsfrågor i ett fokusområde ni kallar Hemmaplan. Berätta mer om det och vad det är ni ska göra under 2018.
En brist i vår verksamhet är att vi inte har en naturlig samlingspunkt med klubbhus och kanslilokal som är beläget där vi tränar och spelar. Det vi jobbar för är att vår verksamhet ska bedrivas i en trygg idrottsmiljö och att skapa en gemensam mötesplats som identifieras som Spånga Fotboll, där spelare, ledare, kansli och styrelse möts. Det skulle betyda mycket för att skapa en starkare samhörighet inom klubben.
Arbetet under 2018 handlar om två delar kan man säga:
1. Gemensam mötesplats för Spångafamiljen
Föreningen äger idag en del av marken vid Gläntans BP med ett fallfärdigt klubbhus. Här pågår ett omfattande projekt för att hitta samarbetspartners för att driva arbetet kring hur vi på bästa sätt kan nyttja marken för våra behov. Som vi berättat om på de senaste två årsmötena så kommer en del av marken att säljas för att frigöra kapital för att skapa en hemmaplan med framtida klubbhus/kansli. En del av marken kommer föreningen behålla för att kunna bygga lokaler vi behöver för verksamheten.
Under året uppvaktar vi också Idrottsförvaltningen med målet att de fattar beslut om att anlägga konstgräs på Solhems BP inom 2019 års budget. Där ser vi också framför oss en verksamhet med ”fotbollsfritids” med lokal för umgänge och läxläsning där barn och ungdom kan spendera tid mellan skola och kvällens träning eller i samband med spontanfotboll.
2. Trygga idrottsmiljöer
Kommunen äger de anläggningar vi bedriver träning och matcher på och är också de som har ansvaret för att de miljöerna är trygga och säkra. Under 2017 tvingade föreningen kommunen att ta ett krafttag kring tryggheten på Spånga IP. En trygghetsgrupp tillsammans med kommun, anläggningsansvariga, förening, polis, fältassistenter mfl. tog tillsammans fram en handlingsplan för hur trygghetsarbetet ska drivas under 2018. Här är styrelsen högst involverade för att följa upp att kommunen driver frågan vidare och genomför det som är bestämt.
När du i december 2018 tittar tillbaka på året som gått, vad vill du då kunna vara mest stolt över att ha bidragit till för föreningen?
Att vi tagit ett stort steg framåt inom fokusområdet Hemmaplan.
Här hittar du intervjuerna med övriga styrelseledamöterna
Maria Wheeler - kommer inom kort
Hasse Olsson - kommer inom kort
Jonas Åkesson - kommer inom kort
Milou Werth - kommer inom kort