Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Spånga IS FK
- Ett sätt att utvecklas, ett sätt att umgås

Riktlinjer och råd med anledning av Coronaviruset
2020-03-17

Utifrån rådande läge kring covid-19 kan du här ta del av Spånga IS FK riktlinjer och råd. 

Uppdaterade 20200327

Uppdaterad 2020-03-27

Den 27 mars har styrelsen bearbetat den senaste informationen från myndigheter och styrande idrottsförbund. Utifrån det har riktlinjerna uppdaterats.


Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Träningar, matcher eller lokala arrangemang behöver inte ställas in med anledning av epidemin.


I Spånga Fotboll följer vi noga utvecklingen och de rekommendationer och beslut som myndigheter och styrande fotbollförbund ger oss. Spånga Fotboll har en organisation på plats för att kunna hantera att det ständigt kommer nya uppdateringar och snabba förändringar och står redo att agera utifrån detta.


BIDRA TILL MINSKAD SMITTSPRIDNING

Våra riktlinjer handlar om att bidra till minskad risk för smittspridning. Riktlinjerna kommer att kunna stöka till vår fotbollsvardag ibland. Men det är ändå ett gemensamt ansvar vi behöver ta där vi medlemmar tillsammans gör vad vi kan för att bidra till minskad risk för smittspridning och tar ansvar för varandras hälsa. 


Tänk på att dessa två riktlinjer gäller för all verksamhet och alla individer inom föreningen oavsett om man är spelare, ledare, målsman osv:

  • Individer med förkylningssymptom (även mycket milda symptom) ska avstå från att delta i all verksamheten tills man är symptomfri + 2 dagar. Insjuknar man under aktiviteten ska man gå hem.
    Se folkhälsomyndighetens frågor och svar om symptom här

  • Individer som har haft kontakt med personer som bekräftat bär på coronaviruset ska inte delta i fotbollsverksamheten på 14 dagar från den dag man senast kan ha blivit smittad.


Vår verksamhet anpassas så att vi: 

  • bedriver träningsupplägg med minskade moment med närkontakt och trängsel
  • inte delar vattenflaskor som kan överföra saliv
  • ständigt uppmanar till god handhygien
  • är restriktiva med samlingar och ombyte i omklädningsrum. 
  • spelar matcher utan publik. Målsman stannar inte kvar under matchen.   
  • undvik handhälsning 

Ledarteamen har också rätt att skicka hem spelare från verksamheten som uppvisar förkylningssymptom. Det gäller både träning och match samt alla spelare, ledare eller övriga medföljande.


TRÄNINGAR OCH MATCHER 

Fysisk aktivitet utomhus uppmuntras av Folkhälsoinstitutet. Det gör även Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet. Det är också föreningens riktlinje att träningar och matcher fortsätter att bedrivas utomhus och i fotbollshallen.


Regionala och lokala barn- och ungdomsmatcherna i Sankt erikscupen genomförs än så länge som planerat.  Svenska Fotbollförbundet gör däremot förändringar i seriestart för nationella serier och förbundsserier. Det påverkar tex vårt seniorlag herr i div. 3. 


INTERNA CAMPER & KNATTEFOTBOLLSSKOLAN 

Folkhälsomyndigheten uppmanar oss att bedriva lokal träningsverksamhet med upp till 50 personer. Det innebär att vi anpassar våra camper Påsk och Sommar samt Knattefotbollsskolan så att vi bedriver verksamheten på flera planer med grupperna mer åtskilda. Även här anpassas självklart verksamheten på samma sätt som träningar och matcher i övrigt.


CUPER

Då cuper innebär att samla en större mängd deltagare från olika föreningar och platser samt eventuella övernattningar där flera personer delar rum, kan de innebära en högre risk för smittspridning. Vi avråder därför alla lag från att delta i cuper fram till den 30 april.  


TRÄFFAR, MÖTEN OCH UTBILDNINGAR

Vi är restriktiva med föreningsmöten och träffar som hålls inomhus. Endast nödvändiga träffar kommer att genomföras. I de fall det är möjligt kommer vi att erbjuda digitala lösningar istället för fysiska träffar.


Vi råder våra lag att också vara restriktiva när det gäller tex föräldramöten eller spelarmöten inomhus. Riktlinjen är att varje ledarteam fattar beslut om möten är nödvändiga för verksamheten och då ska genomföras eller om de kan genomföras digitalt eller skjutas upp till efter 30 april.


När det gäller deltagande i externa idrottsmöten, träffar och utbildningar uppmanar vi ledare att vara restriktiva när det kommer till fysiska träffar med över 20 personer. Vi uppmanar också till att ställa frågan om du kan delta digitalt. Beslutet om deltagande ligger hos den enskilda ledaren. Våra stödorganisationer så som RF-SISU Stockholm ställer nu in en stor del av sina fysiska möten. Är du anmäld till en sådan träff så kontrollera om den genomförs. 


ATT PRATA MED BARN OM CORONAVIRUSET

I vår verksamhet finns 1500 barn som på olika sätt tar del om information om coronaviruset. Det viktigaste du kan göra som vuxen är att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. Vill du veta mer om hur du kan prata med barn om coronaviruset hänvisar vi till BRIS hemsida:

www.bris.se/for-vuxna-om-barn/just-nu/att-prata-med-barn-om-corona-viruset/


FRÅGOR 

Önskar du veta mer om coronavirus hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten på

www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/


Har ni frågor om riktlinjerna eller hur verksamheten ska bedrivas kopplat till riktlinjerna är ni välkomna att kontakta er Fotbollskonsulent. Kontaktuppgift till Fotbollskonsulenterna finns här


Nyhetsarkiv
UTBILDNINGSVECKAN 20182018-10-08 06:57
2018-08-09 20:12
Damlagets vårsäsong2018-06-26 13:06
 
Ansök om medlemskap
Stötta Spånga Fotboll
Våra sponsorer
Idrottsliga samarbeten