Vi träffar ordförande Milou Werth och fotbollskonsulent Kevin Stillwell som också är ansvarig för ledarrekrytering vid uppstarten av nya lag. På whiteboardtavlan bakom Kevins skrivbord står årets resultat med stora gröna siffror – 45% kvinnor och 55% män i ledarteamen för åldersgruppen 2014.
Kevin tittar tillbaka och förklarar att det man såg i Spånga Fotboll precis som inom idrotten i stort är att pappor har mycket lättare att räcka upp handen och säga att de vill vara en del av ledarteamen. Vi vill göra det valet att engagera sig lika enkelt för mammor. Det vi också kan se är att män i högre utsträckning har anmält sig till rollen som tränare och de frågor som har med fotbollsutbildningen att göra. De kvinnor som engagerar sig runt lagen har oftare valt den mer administrativa lagledarrollen.
Man kan säga att det har tagit sig från år till år, berättar Milou. När vi väl började jobba med frågan så fick vi snabbt resultat. Ni kan se skuttet från åldersgruppen 08 till åldersgruppen 09. Med tiden har vi fortsatt lära oss mer om hur vi behöver jobba för att nå målet om en jämställd ledarrekrytering och i år tar vi ett nytt skutt.
Hur har vi lyckats gå från 8% kvinnor till 45% kvinnor som ledare?
Vi har tydligt pekat ut jämställd rekrytering som ett mål, att vi följer upp och ser till att vi är medvetna om hur det ser ut hos oss och att vi fyller på med kunskap kring jämställdhet hos både styrelse och kanslipersonal är saker som styr oss i rätt riktning. Men till syvende och sist handlar det om att göra jobbet i praktiken och ha en plan för vad vi ska göra annorlunda och vilka insatser vi ska göra under året. Här har kansliets arbete varit avgörande säger Milou
Det är några tydliga insatser som Kevin och Milou vittnar om har lagts till eller förändrats under 2020:
- Tydlig beskriva vad ledarrollen innebär och att män och kvinnor är lika kompetenta att leda 7 åringar i en fotbollsverksamhet.
- Presentera vilket stöd man får som ledare med allt ifrån utbildningar, Spångamodellen och bollplank i fotbollskonsulenter och fotbollsutvecklare på kansliet.
- Under hösten får alla knattemammor möjlighet att testa på hur det är att vara ledare där de som vill får delta på ett träningspass under knattefotbollsskolan.
- Frågan till föräldragruppen ställs på ett nytt sätt där man inte längre ska vara snabbast upp med handen på ett föräldramöte. Det behövs två tränarroller och två lagledarroller i varje ledarteam. Det görs tydligt att rollerna ska fyllas av både kvinnor och män.
Varför är det här en så viktig fråga för Spånga Fotboll?
Ett av föreningens mål att ge alla spelare en fotbollsverksamhet i linje med Spångamodellen. En nyckel för att nå dit är att lika många män som kvinnor ska vara ledare i våra ledarteam. Där vetenskapen säger att spelare behöver både män och kvinnor som ledare som tillsammans skapar en ännu bättre utvecklingsmiljö, säger Kevin.
Om vi rekryterar så ensidigt från ett kön så förlorar vi möjlighet att rekrytera en bredare blandning av kompetenser som behövs för att bedriva den bästa fotbollsverksamheten. Det är helt enkelt en spelarutbildningsfråga avslutar Milou.