Samling:14:00
Uddamålsförlust i händelserik match borta mot Vaxholm
2018-06-03 17:34
Richie Tumba Kalenda, startelvan, Edwin Mahisa och Magnus Minari
Till skillnad från den mer tråkiga landskampen senare på kvällen bjöd matchen på Vaxö IP på många mål - Vaxholm vann till slut med 5-4 - omväxlande spel, stark värme, spänning in i det sista, samt mycket dramatik inklusive en allvarlig skada.

Spånga hade tre startspelare avstängda vilket självklart påverkade lagets förmåga, man spelade till en början enligt 4-4-2. Spånga var (återigen) det spelförande laget medan Vaxholm kontrade. Spånga tog sig fram på kanterna med hjälp av ytterbreddarna Markus Blomquist och Mikail Candemir, medan Richie Tumba Kalenda och Bryan Chantera oroade centralt.

Efter tio minuters spel hade dock Vaxholm en sekvens med hörnor och en spelare kunde omarkerad nicka i mål vid den tredje hörnan till 1-0. Fortsatt Spångapress, men fortsatt alltför svårt offensivt spel med många felpass. Istället ökade Vaxholm till 2-0 i den 19 minuten efter en tappad boll på Spångas mittfält där hemmalagets forward kunde chippa bollen över Spångas målvakt Erik Lissel.

Fem minuter före halvtid reducerade Richie till 2-1 när han tog sig fri och enkelt kunde  runda Vaxholms målvakt Tobias Stathin. Strax därefter ökade dock hemmalaget till 3-1 när Erik var långt ute på plan och blev fråndribblad av en anfallare

Vaxö IP i sommarvärme, konstgräs med svart granulat gav en mycket varm plan och värmen ökade ytterligare i Spångas omklädningsrum i pausen när tränare Micke Wallman kraftfullt instruerade laget om sina fel och brister, samt om hur man skulle spela i andra. Med två måls underläge valde Micke att spela 3-5-2 för att öka trycket framåt. Det var dock Eriks högerstolpe som höll målskörden nere i början av andra.

En offensiv formering öppnar förstås för kontringar och tio minuter in i andra gjorde Vaxholm 4-1 på just en sådan. I detta läge gav dock Spånga inte upp utan tuggade på. Även Markus Blomquist återupprepade chippandet, denna gång från långt håll över Thomas Stathin till 4-2.

Dramatiken i matchen  inträffade när Vaxholms försvarare  Alexander Meurman bryskt tog mer Spångas anfallare Edwin Mahisa med en armbåge i den 65 minuten, domaren Mustafa Öz dömde givetvis utvisning. Edwin drabbades tyvärr av ett kortare avsvimmat läge, fick brutet käkben, skadade tänder och transporterades med ambulans till Danderyd, en mycket olycklig konsekvens av ett farligt spel.

Som lite plåster på Edwins sår satte Markus bollen i mål direkt på den efterföljande frisparken till 4-3, tio minuter senare kontrade Vaxholm till 5-3 i den 81 minuten, domaren kom dock att lägga till sju minuter p.g.a. Edwins skada. Fortsatt Spångapress och sex minuter senare fick Elliot Oskarsson ett mål bortdömt för offside, varpå veteranen Kamran Nosrati satte 5-4 genom ett skott vid stolproten, 90 minuter spelade.

Spånga tryckte på, dock förgäves 5-4 till Vaxholm stod sig tiden ut.

- Vi gjorde en svag insats överlag, säger Spångas assisterande tränare Pelle Bergsten, trots att vi pratade om att motståndarna kommer att ligga lågt och kontra så åker vi på baklängesmål på fem av fem chanser för Vaxholm. Framåt är vi väldigt slarviga och direkt svaga i passningsspelet vilket gör att vi inte kommer tll bra avslutslägen. Enda undantaget är Elliot som var den enda som spelade på normal nivå och var bäst idag. Två fina mål av Mackan ska också nämnas.

Matchfakta Vaxholm - Spånga

Vaxö IP, konstgräsplan, 2 juni 2018 kl 15:30, strålande sol, 29 grader. Spånga spelade i rött enligt  4-4-2.