Samling:11:30
Stabil seger i hemmapremiären
2020-08-07 10:18

Fler bilder (+30) >>
I trettio graders solig värme dominerade Spångas herrlag när man körde över gästande Sala FF i lagets första hemmamatch i division 3 Norra Svealand. Slutsiffrorna skrevs till 4-1 efter två mål av Wilondja Fataki, ett av Frans Gabro och ett straffmål av Engin Baran i matchens slutskede.
Pandemin har ju gjort att Div 3NS spelas som en enkelserie, och där dessutom första hemmamatchen fick flyttas p.g.a. akut sjukdom hos BKV Norrtälje, därför begicks hemmapremiär först på kräftpremiärdagen (för alla under 40: 8 augusti var det officiella startdatumet för kräftätandet).

Spånga ställde upp med ordinarie manskap, några få rehabbare såg dock matchen från läktarplats. Den långa försäsongen har gett bra förutsättningar för fysisk uppbyggnad, vilket kommer att vara viktigt inför en tät höstsäsongen som även innefattar reservlagsserien, a.k.a.  Stockholmsserien. Dessutom återvänder Oumar Traore till laget efter en sejour hos Södertälje FK

Sala chockstartade lördagens match genom att Filip Norgren gjorde mål i matchens fjärde minut, när han utnyttjade en retur på närdistans till 0-1.

- De tio första minuterna var vi svajiga säjer Spångas assisterande tränare Serkan Görgülü, vi släppte in Sala, vilket gav deras mål. Vi var dock aldrig oroliga från sidan av plan, spelarna hade sett laddade och taggade ut på uppvärmningen.

Spånga lät sig dock inte avskräckas eller nedslås, man tog direkt över spelinitiativ och hade ett antal målchanser, med Frans på topp, med en hungrig Wilondja, en löpvillig Markus Blomquist och med Edward Owusu som fördelare.

Det dröjde bara fem minuter tills Markus spelade fram till Wilondja som enkelt sköt i mål till 1-1. Tio minuter senare passade Markus snyggt fram till Frans som sköt till 2-1.

Sala kom igen något efter en vattenpaus, innan Spånga återigen tog kontroll över matchen. På stopptid satte Wilondja matchens snyggaste mål, ett skruvat skott "runt" Salas målvakt Bader Mahfouz. Även här fick Markus ytterligare en assist i protokollet. 3-1 i paus, med en halvlek som helt gick i Spångas blå-vita färger.

- Förutom första tio så kontrollerade vi halvleken, Sala kom inte åt oss och vi bjöd på deras chanser, fortsätter Serkan. Tre fina egna mål! I halvtid betonade vi vikten av att inte slappna av och tappa initiativet.

Säsongen 2020 kommer bli tät, vilket är huvudskälet till att det nu tillåts fem byten, dock endast vid tre tillfällen. Bägge lagen utnyttjade självklart regeln i värmen, först byttes nye Oumar in efter 2/3 av matchen. Spånga har en stark bänk, vilket innebar förstärkningar på alla håll när friska och utvilade ben och huvuden kom in på plan.

- Alla fem spelare som kom in i  andra tillförde energi och höll vårt övertag uppe. Så kul att även flera startspelare orkade hela matchen, jag vill speciellt berömma Elliot Oskarsson som var nästan felfri under matchen, analyserar Serkan.

Spångas spelövertag fortsatte och utökades under andra halvlek, det var stundtals spel på en planhalva, Spångas målvakt Nikolaos Karfopulus fick dock freda sitt mål när han kom i närkontakt med Eric Boström, sekvensen finns dokumenterad i Micke Wiklunds eminenta foton.

Annars fortsatte alltså hemmalagets övertag, även om matchtempot successivt sjönk. I den 85 minuten fällde Salas keeper Bader Mahfouz Spångas anfallare Bryan Chantera, solklar straff och även utvisning. en straff som inhopparen Engin satte till höger om den spelare som fått dra på sig målvaktströjan. 4-1 till Spånga som blev slutresultat i en match som dominerades av hemmalaget.

Speakertornet utsåg två backar till bäste spelare i respektive lag, Khalid Mohamud Mohamed i Sala FF och Abdoul Diallo i Spånga IS FK.

Matchfakta  Spånga - Sala

Spånga IP,  naturgräsplan, 8  augusti  2020 kl 13. Sommarens hittills varmaste dag,, 30 grader, Spånga spelade i blå-vitt enligt  4-2-3-1.

Mv  Nikolaos Karfopulus
 Backar      Bejoy Khan, Nikola Jevric (72), Abdoul Diallo, Yavuz Akkas
 Mittfält     Markus Blomquist,  Elliot Oskarsson, Salim Nassar (82),  Edward Owuso (72),
Wilondja Fataki (61)
 Forwards Frans Gabro (82)
 Avbytare  Engin Baran (82),  Liam Hägvall (82), Andreas Grönvik (72), Oumar Traore (61),

Se även matchreferat på Min Fotboll.

Ambitionen var att livestreama matchen, detta misslyckades tyvärr. Vi kommer att använda enklare teknik vid nästa tillfälle, hemma mot FC Järfälla söndagen den 23 augusti kl 15. Dessförinnan åker Spångas herrar till Midgårdsvallen för att möta serieledarna FC Arlanda lördagen den den 15 augusti kl 16.

- Det känns skönt att vi har fullt manskap och blir skadefria inför den viktiga matchen borta mot Arlanda, avslutar Spångas assisterande tränare Serkan Görgülü.

Aktuell tabell finns här. Den visar att det varit ganska stora målfester i närtid, senast 4-0, 5-1 och Spångas 4-1.