Referat: Spånga IS FK - Vaksala SK
Seger för herrlaget under sommarens varmaste match
2022-08-13 21:53

Fler bilder (+4) >>

Spånga besegrade Vaksala med klara 3-0. Målen dröjde dock till andra halvlek efter att Spånga inte fått hål på gästernas kompakta försvar i första. Matchen spelades i 30 graders värme.

- Jag vet inte om värmen tog mest i fötterna eller huvudet, säger Spångas offensive mittfältare Bryan Chantera efter matchen. Och då blev han ändå utbytt i halvtid. Spånga hade nyttan av en större bänk jämfört med Vaksala, som fick klara sig med färre byten. Vattenpauser och utställda vattenhinkar räckte inte riktigt till för att hålla värmen stången.

Under den första halvleken hade hemmalaget svårt att komma runt Vaksalas försvar, istället blev det oftast "långa bollar på Hansen", Spångas toppforvard som oftast fick omöjliga bollar matade från lagets alltfför lågt liggande mittfältare.

- Vädret gjorde sitt i första halvlek, inleder Spångas tränare Serkan Görgülü, killarna blev trötta och orkade inte ta ut sig. Det ledde till att det var alldeles för långt mellan lagdelarna och därav kunde vi inte sätta den press som vi ville.

Lägg till det att Vaksalas försvarare var kompakta och svåra att ta sig förbi. Vilket å andra sidan även Spångas var. Allt detta gjorde halvleken ganska tråkig i värmen, vi noterade endast ett par avslut per lag, i Vaksalas fall ofta med långe Saikou Gassama och inte lika långe Said Abdul Mailk inblandade, Said fick efter matchen pris som bäste spelare i gästernas lag.

Vassaste chansen hade Vaksala med ett skott i ribban efter 12 minuters spel. Dessförinnan fick Spånga bollen i mål efter en hörna, dock bortdömt av Oscar Selberg efter ruff mot Vaksalas målvakt Joacim Larsson.

Tempot sjönk i värmen, istället hårdnade spelet och Oscar fick flera tillfällen att lufta sitt gula kort. Dock inga mål under halvleken.

- I halvtid justerade vi allt som inte funkade i första halvlek och killarna tog emot budskapen väl och i andra halvlek såg vi helt annan Spånga som spelade fartfylld med snabba spelvändningar och kombinationsspel, fortsätter Serkan.

Lite märkligt dock att det krävs en pausvila med tränarord för att ett lag ska kunna "justera" sitt spel som uppenbarligen inte fungerat, IMHO (Gammalt uttryck från intermets barndom: In My Humble Opinion).

Det blev alltså ett annat matchförlopp i början av andra, i kombination med två, friska byten för Spånga, då mittfältet fick kontakt med Andreas Hansen.  Avgörande var dock  en soloräd av samme Hansen efter 9 minuters spel, han är stor och stark och försökte ta sig fram mellan två försvarare, men fälldes klart av dem. Eftersom händelsen skedde i straffområdet blåste Ocar självklart straff.

Markus Blomquist är lagets förste straffskytt, han slog en hård straff till höger om Joacim som gick åt rätt håll och nästan hade händerna på bollen. men 1-0 till hemmalaget!

Två minuter senare tog Spångas vänsterytter Taner Kocak sig fram på sin kant, vek in i banan vid halvmånen och sköt ett otagbart skruvat skott till höger om Joacim, ett riktigt klassmål till 2-0!

Värmen och - i Vaksalas fall - bristen på avbytare gjorde att hetsen ökade i matchen och att spelavbrotten blev allt fler.

Vaksala tryckte på för reducering, i den 83 minuten hade Said en frispark från straffområdets sidokant, Spångas målvakt Erik Lissel redde dock ut den efterföljande situationen.

Istället var det Markus som fastställde slutresutatet till  3-0, med ett skott inne i Vaksalas straffområde på passning från Robin Palacios.

Spångas speakerteam med Stefan Bergtoft, Noah Bergtoft och Gustav Wärn utsåg enhälligt Andreas Hansen till bäste man i Spånga, det finns vissa likheter i utseende, storlek och kraft med en viss norsk forward.

- Vi skapade en hel del chanser och släppte noll bakåt, avslutar Serkan. Alla i laget ska ha cred för den fina andra halvleken, framförallt vill jag ge extra beröm till Arvid Carlsson och Emil Gabro som fick spela på helt ovana positioner i andra halvlek och som gjorde det bra.  Nu släpper vi denna match och fokuserar på den tuffa bortamatchen mot Norrtälje.

Den matchen spelas nästa lördag i Norrtälje Sportcentrum, den är viktig för bägge lagen; Norrtälje för att freda sig från de nedre kvalplatsen och tvåan Spånga för att ha fortsatt häng på FC Arlanda och för att hålla undan från trean Viggbyholm. Men än återstår sju omgångar av serien och mycket kan hända.