Samling:14:30
Referat: FC Arlanda - Spånga IS FK
Oavgjort för herrarna i en bra match mot Arlanda
2022-06-19 09:37

Det märktes att det var två av topplagen i vår serie , FC Arlanda och Spånga, som möttes på lördagen. Matchen slutade 2-2, efter att gästande Spånga kvitterat i slutminuterna.

Förutsättningarna var goda: 22 grader i luften, inte mycket vind, en bra naturgräsplan, om än lite långhårig och torr, mycket folk på den skuggade läktaren och grillarna framme.

Och samtidigt gjorde de idrottsliga förutsättningarne att orken tog slut för spelarna i slutet av respektive halvlek. Inte minst gällde det för Spångas toppanfallare Wilondja Fataki, mycket snabbare än FC:s backlinje och löpvillig på anfall och kontringar, han åstadkom tidigt flera avslut på hemmalagets Milad Hanna.

Arlanda inledde högt och kom snabbt till anfall, även om de i sin iver ofta fick andredomaren Nicholas FLeming att höja offsideflaggan.

Apropå domare, låt oss direkt kommentera huvuddomaren Johan Kjellins insatser. Han släppte spelet alldeles för fritt, blåste sällan och gav få fördelsmarkeringar. Bägge lagen får vara tacksamma för att inga allvarligare skador inträffade. Det kändes ibland som en slutspelsmatch i ishockey, när domarna brukar tillåta mycket tuffare tag. Men det här är fotboll! Johan fick självklart feedback på detta efter matchen.

Efter inledande Arlandapress tog Spånga över spelet, inte minst genom att behärska centrala mittfältet, där Liam Hägvall och Robin Palacios arbetade. Wilondja fick löpbollar från yttrarna Taner Kocak och Markus Blomquist. Den senare frispelade Wilondja med en djupledsboll halvtimmen in i matchen, Wille satte 0-1 med ett skott i steget till vänster om Milad.

Rättvist resultat i detta läge, ett resultat som bara stod sig tio minuter innan Arlandas Mykyta Khodakovski kvitterade på en diagonalare till höger om Spångas målvakt Erik Lissel, till 1-1. Mykyta stod för flera av hemmalagets chanser i slutet av halvleken, när Arlanda fick ny energi efter målet.

Då hade Arlanda flera tillfällen att ta ledningen, bland annat efter flera hörnor. Dock inga fler mål.

Ofta brukar Spånga höja sig efter paus, dock inte i denna match. Återigen var det den viktiga striden om mittfältet som avgjorde matchens förlopp, denna gång var det FC Arlanda som tog över, medan Spånga blev "för långt", en omskrivning för alltför utspritt mellan olika lagdelar. Kanske bidrog värmen och gräset till att man inte orkade upp eller orkade hem.

Bägge lagen bytte flitigt och tidigt spelare, med Zalif Sener på mitten fick Spånga ny energi, han hade flera skott på mål.

En som verkligen oroade Spånga framåt var Mykyta som sköt bredvid Eriks mål kvarten in  andra halvlek. Tio minuter senare drev han upp Arlanda på en kontring och passade in till Roy Zeinou som satte 2-1. Ett logiskt mål som halvleken utvecklat sig, om det nu finns någon logik i fotboll?

Spånga höjde nu tempot för att söka kvittera, dock mest med individella insatser, inte minst från inhopparen Bryan Chantera. Det var dock - alltid hungrige - Markus Blomquist som satte 2-2 i matchens 84 minut, på närdistans efter flipperspel i Milads straffområde.

Bägge lagen kämpade på slutet för att avgöra drabbningen, den slutad dock oavgjort. En bra och underhållande match, mellan två lag som dominerade olika delar av matchen. Och där resultatet objektivt sett får anses rättvist.

- Vi hade förväntat oss en tuff och intensiv match, och det var precis så det blev: En jämn match. där Arlanda hade lite mer boll och vi var vassa i omställningarna, säger  Spångas tränare Serkan Görgülü. Spånga var lite bättre i första halvlek och Arlanda lite bättre i andra halvlek.

- Trots att båda lagen ville vinna så blir det kryss och det ska ändå ses som ett rättvis resultat!

I en annan del av världen, dvs i vår serie, vann Viggbyholm klart mot Sundbyberg, Viggan har skaffat sig ett litet övertag poängmässigt, med Arlanda tvåa och Spånga som trea, fyra pinnar bakom serieledaren. En chans att minska det avståndet kommer hemma på Spånga IP på onsdag kväll, när Procyon kommer på besök. Det laget åkte i helgen på stryk i ett derby mot Vaksala och lär vilja ta revansch mot Spånga. Dessutom vill de nog även få revansch efter uddamålsförlusten mot Spånga i seriens inledning.

Efter den matchen väntar en månads ledighet för Spångas herrar, träningen återupptas den 22 juli.