Matchnummer: 000084020
Samling:09:15
Övertygande seger för herrarna borta mot Gamla Upsala
2023-04-29 17:42

Gamla Upsala SK nämndes tidigare av flera experter (inklusive av oss själva) som ett topplag i Division 3 Norra Svealand. Trots detta vann Spånga komfortabelt borta på Lötens IP med hela 4-1.

Och visst märktes det under de första 20 minuterna att GUSK spelar bra fotboll, laget startade offensivt med crossbollar fram till sina forwards och målgörare William Pettersson ock Julius Brekkan. Oftast var det lagkaptenen Marcus Lundström som skötte framspelningarna. Under den perioden av matchen fick Spånga slå ifrån sig på egen planhalva och de egna planerna på "att spela offensivt" fick läggas på vänt.

- Vi visste att GUSK skulle överbelasta på kanterna, framförallt på vänstersidan, inleder Spångas tränare Serkan Görgülü sin matchanalys, första 20 minuterna sköter vi oss ändå hyfsat väl, trots att GUSK hade mer boll.

Men, det utdelas inga stilpoäng i fotboll, istället var det Spångas mittback Keivan Keshavarz som gjorde matchens första mål, när  han skruvade bollen direkt i mål på en frispark från 25 meter. Målvakten William Gustafsson var chanslös på den skruven, 0-1 i protokollet efter knappa halvtimmen spelad. Marcus blev inte svaret skyldigt, när han några minuter senare avancerade på lagets vänsterkant och sköt otagbart till höger om Spångas keeper Erik Lissel till 1-1.

Gamla Upsalas offensiv kom av sig, även om Erik flera gånger fick freda sitt mål, bland annat med en räddning vid egen stolprot, fem minuter efter målet, 1-1 stod sig dock halvleken ut.

- I halvtid justerar vi våra positioner både offensivt och defensivt, säger Serkan. Fast då tonar han ner den "halva hårtork" som laget fick i pausen: för passivt spel och för mycket analyserande på och bredvid plan. Hans uppmaning var istället att inte använda huvudet så mycket, utan bara låta kroppen spela på!

Och uppmaningen hade uppenbarligen effekt, tre minuter in i andra halvlek sköt Wilondja Fataki vad som så ut som en passning in från sin vänsterkant, bollen fortsatte dock framåt och studsade stolpe in, efter en ljudlig klang i stolpen. Kropp mer än huvud!

Om det var hårtorken eller "positionsjusteringen", det blev en helt annan match i andra halvlek, Spånga tog över mittfältet och kunde fördela spelet framåt. En bidragande orsak var när Robin Palacios kom in som offensiv fältare, han matade Samuel Svenlén på topp med bollar, tillsammans utgjorde de en vass murbräcka framåt.

Fast det var på kanterna Spångas avslut skedde, i matchens 67 minut tog sig återigen Wilonjda fram på sin kant och satte sitt andra mål bakom William Gustafsson till 1-3.

- I detta läge var det totalt dominans från vår sida, fortsätter Serkan, vi släppte knappt till något skott på mål från GUSK, istället gör vi tre fina mål.

För det blev ytterligare ett mål när Robin satte 1-4 efter så kallat flipperspel i GUSK:s inre box.

Stor Spångadominans och stort spelövertag under stora delar av andra halvlek, medan Gamla Upsala alltmer hängde med huvudena.

Men Serkan är storsint: "GUSK är ett bra lag och kommer vara ett topplag i år, med tanke på all kvalité det finns i deras trupp. Vi önskar dem lycka till, samtidigt som vi nu släpper denna härliga seger och fokuserar på nästa match mot Frej"

Nästa match i trean är alltså kommande lördag borta på Vikingavallen mot IK Frej. Även här med mer kropp?

Genom segern tog sig Spånga upp i toppen av tabellen, fast då har, i skrivande stund, Enköping ännu inte mött Rinkeby på svårspelade Knutby BP.

I övrigt innebar omgången inga större sensationer, Märsta slog Bollstanäs och Norrtälje tog sig upp ur tabellens nedre område när de besegrade IFK Västerås, som verkar abonnera på tolfteplatsen i tabellen. Men mycket kan hända!

UPPDATERAD INFO: På söndagskvällen slog Enköping Rinkeby på Knutby BP med hela 7-1., vilket innebär att Enköping återtar serieledningen!