Referat: Viggbyholms IK FF - Spånga IS FK
Viggbyholm blev för svåra för herrarna
2022-09-18 09:59

Viggan vann denn viktiga matchen om kvalplatsen uppåt med klara 4-1, efter att ha gjort tre mål på 8 minuter i första halvlek.

Det är bara att erkänna, i första halvlek var Viggbyholm det klart bättre laget på Hägernäs IP. Hägernäs IP härbärgerar under året både fotboll och amerikansk fotboll, vilket inte precis förbättrat planens kvalitet, dessutom med regn under sista delen av matchen.

Men inga undanflykter ska förminsta Viggans insatser under matchen, man spelare effektivt med (minst) två forwards som anfaller rakt på djupet. Dessutom med resliga, unga och löpvilliga spelare.

Spångas tränare Serkan Görgülu visste om detta och försökte (som man säger) belasta Spångas högerkant i offensiven. Men det blev inte så mycket offensiv i första halvlek, laget hade svårt att ens komma över halvplan. Istället var det hemmalagets forwards Samuel Östlund,  Pontus Elfstrand och Axel Macquart-Moulin som attackerade rakt framåt.

Spånga var dock inte utan avslut, bland annat hade Taner Kocak ett skott i utsidan av  Kevin Lund mål, Kevin anses av många vara seriens bäste målvakt.

Men det var Samuel som enelt tog sig förbi Spångas backar och sköt i mål bredvid Spångas keeper Erik Lissel. Bara minten senare bröt Viggan Spångas uppspel och anföll med två man, där Pontus sköt i mål på halvdistans till 2-0. Förnedringens minuter fortsatte när Viktor sex minuter senare slog en hörna som en Spångaspelare olyckligt nickade i eget mål. 3-0 som stod sig halvleken ut.

Spånga hade dock en bra chans vid en kalabalik efter hörna, strax innan domaren Sofie Borck Janeheim blåste till paus. Sofie, med meriter högt upp på damsidan, hade problem med att hålla nivå och disciplin mellan två lag som kämpade hårt i den lilla "kvalplatsfinalen". Inklusive två misstänkta straffsituationer.

En som inte hade probiem med nivån i paus var Serkan som utdelade en "dubbel hårtork" i omklädningsrummet till Spångas trupp: "börja spela boll och sluta att förnedra er".

Kanske hjälpte hans ord, i andra växte Spånga in i matchen efter några byren, även om kampen stundtals var hård, med tröjdragningar och fällningar från bägge lagen, Sofie fick lyfta sitt gula kort flera gånger.

Kvarten in i andra reducerade Bryan Chantera genom ett avslut på en hörna till 3-1, vilket återigen bevisar vikten av att utnyttja fasta situationer!

Ny energi hos gästerna som pressade på framåt, dock utan större avslutande farligheter. Istället var det Viggbyholms inhoppare Johan Sedendahl Eriksson som fastställde slutresultatet till 4-1 på en kontring. På slutet fick dessutom Bryan rött kort för ruff, när frustrationen övergick i våldsamheter.

Viggan vann alltså klart kvalplatskampen, och har fem poäng och mycket bättre målskillnad upp på Spånga, med två matcher kvar att spela, se tabellen. Istället får Spånga glömma denna match och fokusera på att hålla undan för Enköpings SK, en poäng bakom. Detta för att klara tredjeplatsen i Division 3 Norra Svealand, en placering i linje med målsättningen för 2022 innan säsongen.

ESK möter BKV Norrtälje borta och Rådmansö hemma, medan Spånga tar sig an Bollstanäs hemma den 25/9 kl 15 och Gamla Upsala borta avslutningshelgen den 2 oktober kl 14.

Inget lag av de fyra motståndarna har något direkt hot eller någon direkt möjlighet att spela för, så det lär bli upp till Spånga att hålla sin position och vinna sina matcher!

- Trots onödiga förluster de sista två matcherna har vi krigat på ordentligt denna säsong och har gjort klart förbättring jämfört med förra säsongen, men vi är inte nöjda ännu, säger Spångas tränare Serkan Görgülü.

- Vi ska göra vårt yttersta för att kunna avsluta säsongen med två segrar och kriga ända in i det sista, trots att vi bara har en liten chans till kval. Med denna säsongen i ryggen, plus ytterligare utveckling så förväntar vi oss en idrottsligt bra framtid, säger Serkan.