SISTA CHANSEN TILL GARANTERAD PLATS PÅ VÅR KNATTEFOTBOLLSKOLA - ANMÄL ER SENAST DEN 31 MARS!
Spånga IS FK
- Ett sätt att utvecklas, ett sätt att umgås
Herr

Referat: Sundbybergs IK - Spånga IS FK
Övertygande herrseger i derbyt mot Sumpan
2022-09-05 10:40

Spånga vann bekvämt med 3-1 borta mot Sundbybergs IK, efter att ha dominerat under andra halvlek. Genom att Viggbyholm "bara" kryssade hemma mot Procyon behåller Spånga sin andraplats i tabellen, bakom starka FC Arlanda som dragit ifrån, fyra omgångar kvar att spela.

- Inför derbyt mot Sumpan var det två lag lite i gungning, inleder Spångas tränare Serkan Görgülü, Spånga med två sämre insatser och Sumpan utan segrar efter sommaruppehållet.

Serkan och assisterande tränaren Jocke Sternås anade att Sumpan skulle starta med hög press, dessutom hade laget ändrat spelsystem för "första gången i år", helt enligt Serkan.

Spånga spelade återigen enligt 4-2-3-1, med Wilondja Fataki på topp framför Taner Kocak, Amadeus Fröderberg och Markus Blomquist. Sundbyberg toppade med snabba Andro Saweris och James Dahlberg, vilka oroade Spångas försvar inledningsvis, inte minst hade James en vass målchans när han skarvnickade efter 12 minuters spel, bollen gick dock utanför Adam Skeppmarks mål.

- Efter 15 min justerade vi våra positioner och började ta över matchen mer och mer, fortsätter Serkan, vi ville dra isär deras lagdelar genom att stå brett och hota i djupet när vi hade boll.

Taktiken lyckades och Spånga hade flera bra avslut, laget tog sig fram på kanterna, ofta med Taner som uppläggare. Det var dock Sumpan som i matchens 38 minut satte första bollen i mål på en frispark med flera, efterföljande nickar i inre boxen. Domaren Jonathan Varli blåst dock av för offside, utan större protester från spelarna.

Istället var det Markus som tre minuter senare slog ett fint inlägg från högerkanten till Amadeus dom nicade i mål. Fint häng och bra tajming av honom till 0-1, som stod sig halvleken ut.

- I halvtid pratade vi om att stå ännu högre upp och spela mer man-man centralt på fältet och därigenom äga boll väldigt mycket, berättar Serkan. Vi släppte bara till en målchans efter slarv, men utöver det så skapade vi flera målchanser.

Och taktiken lyckades, även om det var på en hörna som första Spångachansen kom. Marcus slog hörnan till Wilondja som skarvade till Robin Palacios som i sin tur sköt på mål, Sumpans målvakt Martin Limpar hade dock inga problem att freda sitt mål.

Värre för honom blev det när gästerna i den 56 minuten tog sig fram på vänsterkanten, varpå Taner slog en hård passning in till Wilondja, som i sin tur slog ett ännu hårdare skott på mål från yttre straffområdesgränsen, Helt otagbart för Martin.

0-2 och fortsatt Spångadominans, även om James hade ett avslut på Adam. Istället var det Wilondja som gjorde en ensamräd hela vägen in i Martins mål, flera på Spångas bänk jämförde med en viss Alexander Isak i det anfallet. Snyggt til 0-3, efter 65 minuters spel.

Gräset på Sundbybergs IP släppte tyvärr ofta och tröttade kanske ut spelarna. Eventuellt var det det därför som bägge tränarna började byta sina spelare. En sådan inbytt Sumpanspelare var Eliott Kjelleryd som sköt ett snyggt långskott i mål, 10 mnuter kvar av ordinarie matchtid, till 1-3.

Målet gav energi till hemmalaget, det var ändå Markus som stod för slutminuternas bästa chans, Martin fick tippa hans skott till hörna. Inga fler mål dock, en övertygande, rättvis och viktig Spångaseger.

-  Det här var en mycket väl genomförd, match framförallt i andra halvlek, avslutar Serkan, med vår bästa prestation efter sommaruppehållet. Det är något vi hoppas kunna ta med oss till kommande helgs tuffa match mot Enköping.

Enköping ligger nu sju poäng bakom Spånga, och vill säkert minska det avståndet, lördagen den 10 september kl 14!