Referat: Strömsbergs IF - Spånga IS FK
Spångas herrar leder nu Div 3 Norra Svealand
2022-08-07 09:19
Tabellen den 6 augusti 2022

Troligen behåller laget dock endast ledningen i ett dygn, det är ändå kul att kunna visa tabelltoppen! Placeringen nåddes genom att på lördagen besegra Strömsbergs IF med 2-0, där dock första målet dröjde till matchens 69 minut.

Låt oss vara ärliga och direkt säga att det är stor skillnad mellan lag som Spånga i seriens toppskikt och Strömsbergs IF, nu på klar nedflyttningsplats. Hemmalaget mönstrade en ung trupp med endast tre spelare födda före 2000, medan Spånga hade tio så gamla spelare, med klart störrre erfarenhet och förmåga.

Dessutom ställde Spångas tränare Serkan Görgülü upp med sin kanske mest offensiva startelva på mycket länge:

Andreas Hansen på topp, i sommar återkommen från FC Järfälla.

Bakom honom en offensiv trio med Taner Kocak, Bryan Chantera och Markus Blomquist. Och med ett defensivt mittfältspar: Amadeus Fröderberg och Robin Palacios.

Offensiviteten balanserades av en erfaren backlinje med Andreas Grönvik, Tahsin Anar, lagkaptenen Kamran Nosrati och inte lika erfarne debutanten Jonathan Sjöström. Svårt att ta sig förbi den backlinjen, vilket inte minst Strömsbergs anfallare Tobias Lööf och Jesper Olsson fick erfara.

Längs bak i Spånga, lika erfarne Erik Lissel, han hade till skillnad från hemmalagets Joel Sandström inte speciellt mycket att göra.

För det var konstant press på Joels mål under hela matchen. Spånga spelade sig oftast  fram genom mittfältet, slog bollar ut på yttrarna Taner och "Mackan", som i sin tur försökte nå straffområdet med Hansen och Bryan. Riktigt snyggt spel, förutom att laget misslyckades i det sista skedet, Strömsberg backade hem till ett "igelkottsförsvar" som visade sig helt omöjligt att låsa upp. Vi tappade räkningen på antalet hörnor som Mackan slog från bägge sidorna, Joel och backlinjen var dock omöjliga att forcera.

Matchen spelades på Vegavallen i Tierp, dit Strömsberg "förvisats" när hemmaplanen Heden renoveras, vi har fått rapporter från tidigare motståndare om att idylliska Heden är i starkt behov av just en renovering. Vegavallen uppvisade en helt OK gräplan, men var kanske lite väl torr, trots fredagens regn.

Inga mål i halvtid.

-Inför matchen mot Strömsberg visste vi att vi skulle äga boll och att Strömsberg skulle kontra, inleder Serkan. Därför pratade vi om vikten om att inte ge bort bollen i onödan. I första halvlek hade vi både bra och sämre perioder. Det som var bra var att vi skapade mängder av chanser och var kreativa i sista tredjedelen. Det som var mindre bra var att vi var sämre i defensiva omställningar. I halvtid pratade vi om att ha tätare mellan lagdelarna för snabbare återerövring av boll.

Andra halvleken gav också en annan matchbild,  med fler vassa avslut för Spånga, ofta med Taner, Hansen och Robin som exekutörer. Det dröjde dock till matchens 69 minut innan Taner snyggt nickskarvade en frispark från Mackan i mål till 0-1 bakom Joel.

Spångas dominans fortsatte och utökades, sista 20 minuterna var det mest bara ett lag på plan, inte minst när friska krafter i form av Emil Bajra, Wilondja Fataki, Elliot Oskarsson och på slutet Arvid Karlsson kom in i matchen. Spånga har en stark bänk, något som brukar vara av godo i det långa serieloppet.

Det var dock Robin Palacios som fastställde slutresutatet, i matchens 88 minut fintade han en motståndare och sköt i steget till höger om Strömsbergs målvakt Joel Sandström, ändå kanske bäste man i hemmalaget.

- I andra är vi bra halvleken igenom och låter Strömsberg knappt till skott och skapar många chanser, fortsätter Serkan. Vi tar med oss den fina andra halvleken till nästkommande match mot Vaksala.

Den matchen spelas på Spånga IP söndagen den 14 augusti kl 15.

Serieledare, men kanske bara kortvarigt, konkurrenterna Viggan och  Arlanda spelar sina matcher i omgång 14 på söndag och på måndag. Ändå kul att njuta av tabellen i minst ett dygn. Blir åtminstone ett dygn till, då Viggbyholm torskade med tennissiffror borta mot Enköping!