Referat: Spånga IS FK - Viggbyholms IK FF
Övertygande seger för herrlaget mot Viggbyholm
2018-09-28 14:43
Spånga stod för tempo, anfallsinitiativ och spelglädje, men hade som så ofta tidigare svårt att komma till riktigt vassa avslut. Laget vann dock med 2-1 även om Viggan förgäves tryckte på sista tjugo för en kvittering.

Matchen kom att spelas på Bromstens naturgräs, detta eftersom Spånga IP prioriterade Akropolis division 1-match på söndagen. En godkänd plan och bra förutsättningar i övrigt gjorde dock att matchen kunde fullföljas mellan två lag som är vana  vid "riktigt" underlag.

Spånga fortsatte med sin offensiva 4-3-3-uppställning, med en backlinje framför Erik Lissel i målet bestående Richard Tumba Kalenda, Serkan Görgülü, Ali Ali och Edwin Mahisa. Framför dem spelade Elliot Oskarsson, Markus Blomquist och Andreas Grönvik.

Forwards var Wilondja Fataki, Engin Baran och Frans Gabro och de tre startade i högt tempo med stor rörlighet med och utan boll och gjorde att Viggbyholms målvakt Harald Hemström fick det svettigt i sitt mål. Viggan var dock inte alls ofarliga, veteranen Jan Tauer drog upp flera anfall och det var bara storspel av Erik som höll den egna siffran nere på noll, Erik utnämndes efter matchen till bäste spelare i Spånga.

Spångas mittfält matade diagonalbollar fram till forwards där både Frans och Engin såg mycket pigga ut, halvleken slutade dock 0-0.

- Spånga var det bättre laget och försökte spela fotboll på en ganska besvärlig plan med svåra studsar, inleder Spångas tränare Micke Wallman, vi förde första halvlek med bra kontroll, medan Viggbyholm i princip slog långt. Vi var bra framåt men tyvärr med oskärpa i sista dragningarna, för krångligt och för snyggt med en pass för mycket, budskapet i pausen var att gå mer rakt på mål!

Det dröjde endast tre minuter in i andra innan Frans nätade efter flipperspel i inre boxen, medan Viggbyholm förgäves därefter försökte kontra. Istället var det Richie som arbetade sig ner till kortlinjen och slog en passning bakåt till Andreas, "Ango", som snyggt sköt bollen i mål på en halvvolley, kvarten in i andra halvlek. Typiskt för matchförloppet var att ytterbackarna, Richie och Edwin kunde ta sig fram och överlappa, vilket ytterligare ökade trycket på Viggan.

- Andra började bra, vi skapade bra öppna lägen och borde ha gjort tre-fyra mål på våra frilägen, fortsätter Micke.

Viggan hade under nästkommande kvart svårt att alls ta sig över mittlinjen och det var först efter en misstänkt hands som laget arbetade sig fram och där Siymon Okabmike enkelt kunde sätta in 2-1.

Målet gav gästerna ny energi och man pressade framåt sista tjugo, utan att få till en kvittering.

- Viggan fick efter målet ny energi medan Spånga blev ängsligt och slutade att spela, det blev onödigt spännande med två-tre chanser för Viggbyholm att kvittera, fortsätter Micke, till slut vann vi dock och tar med oss tre poäng vilket är jätteroligt. Laget har gått bra på hösten och har kapacitet att kunna spöa alla lag, vi siktar självklart högre nästa år!

Olivier Matanda fick pris som bäste spelare i Viggbyholm, framförallt för sin rörlighet med och utan boll.

Som helhet en juste match, även om det hettade till på slutet. Tyvärr hettade det till för två Spångaspelare efter slutsignalen, inklusive angrepp på domarna,  mycket trist vid en match utan egentlig betydelse mellan två erfarna lag och där Spånga redan hade vunnit. Inte godkänt!

- Vi skäms för beteendet efter slutsignalen, helt onödigt och inte i linje med vad vi står för och vad vi pratat om under året, avslutar en uppenbart missbelåten Micke Wallman, extra olyckligt var att det var flera barnfamiljer i publiken. Jag ber personligen publiken, motståndarna och framförallt domartrion om ursäkt för några spelare beteenden!